Eigen wijngaard van Chateau Gilbert
In 2004 zijn op de zuidhellingen van de Keutenberg de eerste 4000 stokken van de originele
GRAND CRU-kloon van de Pinot Noir uit het noorden van de Bourgogne (Côte d'Or)
aangeplant. In 2009 zijn er nog 2200 stokken bijgeplant. De inspanningen van wijnboer Gijs van Esschoten werden in 2012 beloond met de veelzeggende titel: "Beste wijn van beide Limburgen".

Ligging:
Druif:
Alcohol:
Rijping:
Zuren:
Restsuikers:
Vergisting:
Oogst:
>Bodem:
Opbrengst:

"Doodeman" boven het gehucht Stokhem/Wijlre, steile ZZO helling (>25%)
Pinot Noir 100 %
12,5% 
10 maanden op Franse eiken barriques voor 50% en daarna nog 18 maanden op fles
5,4 gr/l
0,1 gr/l
bij max 28 graden C, cuvaison: 3 weken
Eind oktober 2009
Toplaag van löss op een 35 meter dikke kalklaag
Begrenst op 30 hl/ha (groene oogst half Augustus)

Wijnomschrijving:
De prima ballerina onder de rode wijnen. Deze zeer bewerkelijke moeilijke druif drijft de wijnbeor tot het uiterste. Het is de dood of de gladiolen. Alles moet precies kloppen. Als dat zo is krijgt men een wijn van een eenzaam hoog kwaliteitsniveau. Elegant en complex nodigt zij uit tot een ontdekkingsreis langs mineralen, rood fruit, wilde bosframboosjes, wild, hooi en soms braam.

Classificatie: Limburgse landwijn uit het Mergelland

Ideale serveertemperatuur: 16 - 18 C

Bewaarpotentieel: Kan tot 10 jaar rijpen op fles en wordt alsmaar ronder en zachter

Serveren bij: Lam, konijn, klein wild, spek, ham en zeker het Livar-varken zijn verleid door deze sexy wijn met haar animale charme

 

"Romig zacht en fris van zuren, soepel van structuur, heerlijk drinkbaar en toch droog. Een knap glas Pinot
Noir"Cees van Casteren (consultant, wijnschrijver en freelance journalist)

"Zachte, frisse aanzet, aangenaam mondvullend, aroma's naar framboos, mooie structuur en goede
afdronk"Dominique Jacobs (Sommelier Château Neercanne)

"Zeer soepel, aroma's van rode vruchten tot brambes, vleugje hout, mineraal, lange afdronk"Angela Morabito (Wineconsulting)

"Fijne zuren met een mooie afdronk"Otto Nijenhuis (Chef-kok Château Sint Gerlach)

"Herkenbare Bourgognekarakter, een klassieke en elegante wijn – soepel, fantastische verhouding fruit en
hout – "ein Kuß vom Holze", veel rood fruit en mooi aanhoudende afdronk"Frank Molitor (Weinakademiker, Duitsland)